ชื่องานวิจัย ( Article Name)
56
Enhancement of antioxidant activity of monascal waxy corn by a 2-step fermentation
บทคัดย่อ ( Abstract )
A 2-step fermentation process was developed to enhance antioxidant activity of monascal waxy corn, fermented by Monascus purpureus TISTR 3090, compared with the conventional method. The results showed that, after 8 days of fermentation, monacolin K content and pigment intensity of monascal waxy corn from 2-step fermentation were 62.89 mg kg−1 dry weight and 3072.70 unit g−1 dry weight, respectively, higher than those of the conventional method, while the residual reducing sugars were exhausted, giving the observed highest growth. The IC50 values of DPPH, ferric reducing/antioxidant powder (FRAP) and chelating ability on Fe2+ assays of the 2-step fermentation were about 50% less than those of the conventional method. A significantly positive correlation was found between pigment intensity and monacolin K content, while significantly negative correlations were found among monacolin K content, IC50 of FRAP and chelating ability on Fe2+. An ideal negative correlation between pigment intensity and chelating ability on Fe2+ was found.
เอกสารวิจัย ( Paper )
ผู้เขียน ( Authors )
- กิติศาสตร์ กระบวน
- กิติศาสตร์ กระบวน
ข้อมูลการเผยแพร่ ( Journal Infomation )
ชื่อวารสารที่ตีพิมพ์
International Journal of Food Science and Technology
หน่วยงานเจ้าของวารสาร
John Wiley & Sons, Inc.
ลิงค์ฐานข้อมูลวารสารที่เผยแพร่
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.12479/abstract
ประเภทฐานข้อมูล
-
ประเมินบทความโดย
Peer reviewers
วันที่ได้รับการอนุมัติ
Sep 19, 2566
วันที่เผยแพร่
Sep 19, 2566
เผยแพร่ระดับ
ระดับนานาชาติ
เลขที่ ISBN / ISSN / DOI
DOI: 10.1111/ijfs.12479
ปีที่ - ฉบับที่ - หน้าที่
ปี 49 ฉบับที่ 7 หน้าที่ 1707-1714
แหล่งทุนงานวิจัย
เงินรายได้คณะ สถาบัน สำนัก
วันที่อัพเดตข้อมูลล่าสุด
2023-09-19 08:22:07