ชื่องานวิจัย ( Article Name)
5
Effect of Cryoprotectants on Suppression of Protein Structure Deterioration Induced by Freeze-thaw Cycle in Pacific White Shrimp
บทคัดย่อ ( Abstract )
This study aimed to elucidate the changes in Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) myofibrillar protein as influenced by multiple freeze-thaw cycles as well as the stabilization effects of sucrose and trisodium citrate on shrimp myofibrils. Shrimp myofibrils in 0.1 M NaCl, 20 mM Tris-HCl (pH 7.5) were mixed individually with sucrose and citrate at concentrations of 0.05 M and were evaluated for Ca2+-ATPase activity, salt solubility, total and reactive sulfhydryl, and surface hydrophobicity during three freeze-thaw cycles. Sucrose and citrate had strong cryoprotective effects against freeze denaturation by retaining higher Ca2+-ATPase activity and salt-soluble myosin and actin, by slowing the reduction of reactive sulfhydryl (SH) and by exposing less hydrophobic groups at the surface of the protein compared with the no-additive sample. Results indicated that both cryoprotectants had suppressive effect against protein denaturation and helped stabilize white shrimp myofibrillar protein during the freeze-thaw process. This study suggests that sucrose and citrate stabilized the protein structure by retarding the unfolding of protein; thus, the native protein could be protected during frozen storage.
เอกสารวิจัย ( Paper )
ผู้เขียน ( Authors )
- Naruemon Jommark
- Jiraporn Runglerdkriangkrai
- Kunihiko Konno
- Pattama Ratana-arporn
ข้อมูลการเผยแพร่ ( Journal Infomation )
ชื่อวารสารที่ตีพิมพ์
JOURNAL OF AQUATIC FOOD PRODUCT TECHNOLOGY
หน่วยงานเจ้าของวารสาร
Taylor & Francis
ลิงค์ฐานข้อมูลวารสารที่เผยแพร่
https://www.tandfonline.com/loi/wafp20
ประเภทฐานข้อมูล
-
ประเมินบทความโดย
-
วันที่ได้รับการอนุมัติ
Nov 16, 2560
วันที่เผยแพร่
Nov 26, 2560
เผยแพร่ระดับ
ระดับนานาชาติ
เลขที่ ISBN / ISSN / DOI
https://doi.org/10.1080/10498850.2017.1404532
ปีที่ - ฉบับที่ - หน้าที่
ปี 27 ฉบับที่ 1 หน้าที่ 91-106
แหล่งทุนงานวิจัย
เงินจากแหล่งทุนอื่น ๆ
วันที่อัพเดตข้อมูลล่าสุด
2023-06-26 13:56:24