รายละเอียดวารสารวิชาการ

  • ดร.อิทธิณัฐ ตันติวิทิตพงศ์
  • Ithinath Tantivitittapong
  • สาขา เทคโนโลยีการถ่ายภาพและภาพยนตร์
  • -
  • ithinath.t@mail.rmutk.ac.th

ชื่องานวิจัย ( Article Name)

EFFECT OF XANTHAN GUM AND PECTIN ON STABILIZATION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF MONASCUS-PIGMENT EXTRACT BEVERAGE

บทคัดย่อ ( Abstract )

This research aimed to study the effect of pectin and xanthan gum on the Monascus pigment turbidity, DPPH radical scavenging ability, pH and sensory evaluation of Monascus-pigment extract beverage (MPEB). The pectin and xanthan gum contents used in the beverage were 0.50 - 0.70 % w/v and 0.01 - 0.03 % w/v, respectively. The results showed that the addition of 0.60 % w/v of pectin in MPEB showed the highest values of the turbidity of Monascus pigment (OD660 = 2.59), DPPH radical scavenging ability (45.68%) and sensory evaluation (>8 of all attributes).

เอกสารวิจัย ( Paper )

VIEW

ผู้เขียน ( Authors )

  • ดร.อิทธิณัฐ ตันติวิทิตพงศ์
  • ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.กิตติศาสตร์ กระบวน
  • ดร.พุดกรอง พันธุ์อุโมง
  • ดร.พรรัก เชาวนโยธิน
  • ดร.มยุรา ทองช่วง