รายละเอียดวารสารวิชาการ

  • สวรักษ์ จันทรเทพธิมากุล
  • SAVARAK CHANTARATHEPTIMAKUL
  • สาขา เทคโนโลยีและการจัดการความปลอดภัยของอาหาร
  • -
  • savarak.c@rmutk.ac.th

ชื่องานวิจัย ( Article Name)

จลนศาสตร์การปลดปล่อยของวิตามินบี 2 จากเม็ดเจลอัลจิเนตร่วมกับเวย์โปรตีนหรือแซนแทนกัม

บทคัดย่อ ( Abstract )

This research aimed to study the release of riboflavin from composite hydrogel beads in simulated gastric fluid (SGF) and simulated intestinal fluid. (SIF) The combinations of gel bead were 100% alginate, 62% alginate and 38% whey protein, 50% alginate and 50% whey protein, 62% alginate and 38% xanthan gum and 50% alginate and 50% xanthan gum.The cross linking solutions were mixtures of calcium chloride with 0%, 0.25% and 0.5% chitosan. The result showed that 100% alginate beads elicited good forming with homogeneous size and shape. Adding whey protein and xanthan gum to alginate improved riboflavin captivation and slow release. Comparison of fitting with 7 release models, release kinetics of the beads could be explained by Higuchi model, Korsmeyer-Peppas model, and Weibull model. The release mechanism was governed by a combination of diffusion and bead erosion.

เอกสารวิจัย ( Paper )

VIEW

ผู้เขียน ( Authors )

  • สวรักษ์ จันทรเทพธิมากุล
  • สุกัญญา วิชชุกิจ