ชื่องานวิจัย ( Article Name)
5
Evaluation of moisturizing and irritation potential of sacha inchi oil
บทคัดย่อ ( Abstract )
Objective The moisturizing and irritation effects of sacha inchi oil were evaluated. Study Design The moisturizing effect on the skin was clinically assessed using a regression study design. Sacha inchi oil or olive oil (benchmark) was applied on the left or right lower leg of the subjects for 14 days followed by application discontinuation for 2 days. The TEWL, skin moisture content and dryness appearance were observed. Methods The fatty acid composition and characteristics of cold-pressed sacha inchi seed oil were determined. Skin tissues cultured ex vivo were used to assess primary irritation induced by the oil by examining keratin 1 expression and TNF-α and IL-1α release from the oil-applied tissues. Results The sacha inchi oil contained 42.3% linolenic acid and 39.5% linoleic acid. This oil's saponification, iodine, acid and peroxide values were 168.58 ± 1.55 mg KOH/g, 203.00 ± 0.04 g I2/100 g, 1.68 ± 0.03 mg KOH/g, and 1.95 ± 0.26 mEq peroxide/kg, respectively. Compared with nontreated skin tissues, induced secretion of TNF-α and IL-1α and disruption of keratin 1 integrity in the stratum corneum layer were not found in the sacha inchi oil-treated tissues. In a clinical study with 13 volunteers, the improvement in moisture content and skin dryness appearance at the sacha inchi oil-applied site was comparable with that observed at the olive oil-applied site. Conclusions The sacha inchi oil was mild to the skin and benefited dry skin.
เอกสารวิจัย ( Paper )
ผู้เขียน ( Authors )
- Wichuda Soimee
- Wongnapa Nakyai
- Pensri Charoensit
- Francois Grandmottet
- Saran Worasakwutiphong
- Preeyawass Phimnuan
- Jarupa Viyoch
ข้อมูลการเผยแพร่ ( Journal Infomation )
ชื่อวารสารที่ตีพิมพ์
Journal of Cosmetic Dermatology
หน่วยงานเจ้าของวารสาร
Wiley Online Library
ลิงค์ฐานข้อมูลวารสารที่เผยแพร่
https://onlinelibrary.wiley.com/journal/14732165
ประเภทฐานข้อมูล
-
ประเมินบทความโดย
ผู้ประเมินอิสระ
วันที่ได้รับการอนุมัติ
Jan 1, 2562
วันที่เผยแพร่
Jan 1, 2562
เผยแพร่ระดับ
ระดับนานาชาติ
เลขที่ ISBN / ISSN / DOI
1473-2165
ปีที่ - ฉบับที่ - หน้าที่
ปี 2019 ฉบับที่ 19 หน้าที่ 915-924
แหล่งทุนงานวิจัย
เงินจากแหล่งทุนอื่น ๆ
วันที่อัพเดตข้อมูลล่าสุด
2023-06-21 08:27:06