ชื่องานวิจัย ( Article Name)
7
Effect of modified atmosphere packaging with varied gas combinations and treatment on the quality of minimally-processed litchi fruits
บทคัดย่อ ( Abstract )
This study aimed to select the optimum oxygen (O2) and carbon dioxide (CO2) concentrations for storage of minimallyprocessed litchi fruit cv. ‘Jugkapat’ packed in a nylon laminated with linear low density polyethylene bag (Nylon/LLDPE). Litchi fruits (fully-red stage) and their arils were sanitized with peroxyacetic acid solutions 100 mg L-1, 3 min and 50 mg L-1 for 1 min, respectively. Litchi arils were stored under nine combinations of O2 (2.5, 5.0, and 7.5%) and CO2 (5.0, 7.5 and 10.0%) with atmospheric nitrogen balance for 18 days at 2±1°C. The optimum concentration of O2 and CO2 for storage of minimallyprocessed litchi fruit was 5.0% and 5.0% due to the lowest levels of juice leakage, ethanol content, microbial growth and maintained firmness the best. The atmosphere of 5.0% O2 and 5.0% CO2 maintained the respiratory quotient value closely to 1.0 during storage. The microbial counts are in the microbiological limits for food safety.
เอกสารวิจัย ( Paper )
ผู้เขียน ( Authors )
- Putkrong Phanumong
- Jurmkwan Sangsuwan
- Nithiya Rattanapanone
ข้อมูลการเผยแพร่ ( Journal Infomation )
ชื่อวารสารที่ตีพิมพ์
Songklanakarin Journal of Science and Technology
หน่วยงานเจ้าของวารสาร
Research and Development Office, Prince of Songkla University, Thailand
ลิงค์ฐานข้อมูลวารสารที่เผยแพร่
https://sjst.psu.ac.th/about-sjst.php
ประเภทฐานข้อมูล
-
ประเมินบทความโดย
ผู้ประเมินอิสระ
วันที่ได้รับการอนุมัติ
Aug 26, 2559
วันที่เผยแพร่
Aug 31, 2559
เผยแพร่ระดับ
ระดับนานาชาติ
เลขที่ ISBN / ISSN / DOI
0125-3395
ปีที่ - ฉบับที่ - หน้าที่
ปี 39 ฉบับที่ 6 หน้าที่ 715-722
แหล่งทุนงานวิจัย
สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
วันที่อัพเดตข้อมูลล่าสุด
2023-06-12 17:28:52